Informatie Padel

Padel is een racket- en balsport die in dubbelspel wordt gespeeld. Het is een mix van tennis en squash. Algemeen gelden dezelfde regels als bij tennis, waarbij de bal maar één keer mag stuiteren en niet in het net geslagen mag worden. . Het leuke aan padeltennis is dat de bal vaak niet direct geslagen wordt, maar via de wanden wordt gespeeld. Dit gedeelte, waarbij de wanden worden gebruikt, is de referentie met squash. De sport wordt zowel recreatief als competitief beoefend. Padelspelers zijn lid van een padelclub, die dan is aangesloten bij een padelfederatie.

 

Het veld

Padel wordt gespeeld op een terrein van 10 op 20 meter. Dit terrein wordt door een net in tweeën verdeeld. Elk van de 2 speelhelften is verdeeld in drie vlakken: een achtervlak en twee voorvlakken (servicevlakken). Het veld en de vakken worden gescheiden door witte lijnen, die deel uitmaken van het speelveld. Het veld is omringd met glazen wanden

De ondergrond waarop gespeeld wordt, is kunstgras.

 

Spelregels

Padel wordt meestal zonder scheidsrechter gespeeld. Zo wil men de fair play benadrukken. Zoals bij tennis en badminton is de lijn deel van het veld. Raakt de bal de lijn, dan is deze dus goed.

 

Serveren

De opslag gebeurt altijd onderhands nadat men de bal 1 keer laat stuiteren achter de servicelijn. De bal moet steeds lager dan heuphoogte geraakt worden. De bal moet zoals bij squash, tennis en badminton steeds diagonaal gegeven worden. De serveerder moet

De service moet zoals bij squash, tennis en badminton steeds diagonaal gegeven worden. De service wordt onderhands gespeeld. De bal moet rechtstreeks landen in het servicevak van de tegenstander(s) en mag daarna de rastering niet raken. Het glas  mag daarentegen wel geraakt worden. Net zoals bij tennis krijgt men twee pogingen. Als de bal bij een service het net raakt en daarna in het servicevak van de tegenstander(s) landt, geldt dit niet als een poging, maar wordt de service opnieuw genomen. Na de opslag zijn de lijnen van geen belang meer. Om te bepalen wie de wedstrijd begint met serveren, wordt er een rally gespeeld waarbij iedereen een keer de bal heeft geraakt. Degene die het punt wint, mag de wedstrijd beginnen met serveren

Spelverloop

De bal mag slechts eenmaal stuiteren op de grond. De bal mag gespeeld worden voor of na de stuit, eventueel na contact met de wand. De bal mag de wand of de rastering van de tegenstander(s) niet rechtstreeks raken. Wel mag er tegen de eigen wand gespeeld worden om zo de bal over het net te krijgen. Tegen de eigen rastering spelen is fout. Als de bal via het speelveld over de wanden wordt geslagen is het punt voor de aanvallende ploeg. Spelers mogen echter het speelveld verlaten om de bal te gaan halen en zo de bal over de wanden terug op het veld van hun tegenstander(s) te slaan. Dit gebeurt niet vaak, maar kan de mooiste punten geven. Na een oneven aantal games wisselen de spelers van kant.

 

Materiaal

De bal

Padel wordt gespeeld met een bal, gelijkend op die van tennis. Hij mag iets kleiner zijn dan de reguliere tennisbal. Hij moet goed stuiteren: 135 tot 145 centimeter hoog na een val vanaf 2.54 meter hoogte op een harde ondergrond. De interne druk ligt tamelijk hoog.

Het racket

Padel wordt meestal gespeeld met een racket van grafiet. Sommige rackets kunnen ook gemaakt zijn van carbon of fiber. Het bevat een ongelimiteerd aantal gaten en een koord om het racket aan de pols vast te maken. Het racket heeft een maximale lengte van 45.5 centimeter en een maximale breedte van 24 centimeter. Rackets kunnen variëren in vorm, gewicht en basismateriaal. Afhankelijk van de leeftijd en het niveau van een speler kan men bepalen welk racket iemand het best past. Er zijn 3 basisvormen:

  • Diamantvorm: voor gevorderde spelers, de sweet spot zit hoger, wat gemakkelijker is om de bal harder te slaan.
  • Traanvorm: voor medium tot gevorderde spelers, de sweet spot zit ook tamelijk hoog.
  • Rond: voor beginnende spelers, de sweet spot is relatief groot en bevindt zich in het midden. Zo is een racket met deze vorm het gemakkelijkst te gebruiken.

Een sweet spot is de plaats waar een slag of stoot resulteert in een maximale respons voor een bepaalde inspanning. Een bepaalde slag zal resulteren in een grotere impuls, als de bal het racket op de sweet spot raakt.

Zoals in tennis en squash speelt gewicht ook een rol. Padelrackets wegen tussen de 365 en 396 gram. De lichtere rackets zijn meer geschikt voor beginners omdat ze beter te hanteren zijn. Een racket is meestal tussen de 36 en 38 millimeter dik. Met een dikker racket kan je de bal harder raken.

De puntentelling

De puntentelling gebeurt zoals in tennis: 15, 30, 40, (voordeel indien nodig), game, set, match. 6 winnende games per set, vanaf 5-5 speelt men echter tot 7. Wordt het 6-6, dan volgt er een tiebreak. In de tiebreak wint degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van 2 punten. De opslag wisselt dan anders, om de 2 punten is het aan de tegenpartij. Afhankelijk van de competitieformule speelt men naar 2 of 3 gewonnen sets.

 

Padel Nederland

In 2013 hebben twee koppels van het Nederlands Padelteam meegedaan aan het wereldkampioenschap Padel in Bilbao (Spanje). Peter Bruijsten / Berend Boers & Marcel Bogaart / Coen Beltman. In 2014 kwalificeerde Nederland zich voor het WK teams in Mallorca. Zij behaalden een uiteindelijke 14e plaats van de 16 deelnemende landen.

[BRON: WIKIPEDIA]

 

Hieronder wat filmpjes:

https://www.youtube.com/watch?v=PIQOLmdkpx0

https://www.youtube.com/watch?v=WTPHu3kc_28

https://www.youtube.com/watch?v=F0KcJnxAtXg

 

Wilt u contact over padeltennis op tennisvereniging Oud-Beijerland? padel@tvoudbeijerland.nl 


Ogenblik a.u.b. ...